Unika siffror: Så vill vi bo när vi blir äldre

En undersökning avslöjar vad som är viktigast när Sveriges äldre väljer framtida boende – här är viktigaste sakerna.

En ny undersökning, gjord på uppdrag av Riksbyggens seniorkoncept Bonum, visar vad Sveriges seniorer värderar högst om de ska flytta.

– Det handlar om att fylla livet i bostaden med ett innehåll, säger Håkan Liljeblad på Riksbyggen.

Pris, balkong eller läge? Vad är egentligen viktigast när Sveriges seniorer ska välja ny bostad? Nu finns svaren – tack vare en unik undersökning bland svenskar över 55 år. Det är Riksbyggens seniorkoncept Bonum som tillsammans med undersökningsföretaget Inizio låtit 1 000 svenskar svara på frågor om hur de vill bo i framtiden.

Undersökningen visar att Sveriges äldre prioriterar ett bekymmersfritt boende med närhet till faciliteter och service – som ska vara tillgänglighetsanpassat och ha hiss. Återkommande hjälp med exempelvis städning eller handling rankas också högt i undersökningen.

Allra viktigast? Balkong eller uteplats. 

– De här siffrorna bekräftar vad vi sett i tidigare mätningar. Detta är viktiga saker för många människor, och i takt med en växande andel äldres ökade krav och förväntningar kommer det att bli allt viktigare, säger Håkan Liljeblad på Riksbyggen.

Han är ansvarig för Bonum på Riksbyggen, ett unikt koncept som skapar skräddarsydda bostadsrätter för Sveriges seniorer.

Sedan Bonum såg dagens ljus 2008 har redan 1 000 nyproducerade lägenheter blivit hem för svenska seniorer – och intresset för Riksbyggens lösning växer.

– Vi får in väldigt många frågor, från människor som undrar om vi har lägenheter till salu eller om vi kan bygga en Bonumförening i just deras kommun, säger Håkan Liljeblad.

Hos Bonum byggs alla bostadsrätter med balkong eller uteplats. De är redan från start tillgänglighetsanpassade och ligger i områden med upparbetad service såsom apotek, mataffär, frisersalong och restauranger.

Dessutom finns en speciell Bonumvärd i föreningen. Det är en tjänst där alla medlemmar i föreningen erbjuds hjälp med allt från att hänga tavlor och putsa fönster till att bära hem matkassarna och arrangera grillkvällar.

– Jag vågar påstå att Bonum-konceptet är fullständigt unikt. Tack vare värdskapet med Bonumvärden har vi ett helhetsperspektiv på boendet.

Bonumvärden är någon man känner, som man kan vända sig till och som bidrar till att stärka den sociala gemenskapen i föreningen, säger Håkan Liljeblad.

En knapp majoritet av de som svarat på undersökningen hoppas kunna bo kvar som idag, men det är samtidigt många som överväger ett annat boende när de blir äldre.

När det gäller eventuella hinder för att kunna fortsätta bo som man önskar anger nära 40% sin egen eller den eventuella partnerns hälsa.

– Det här är självklart en viktig parameter. Och därför skapar vi redan från start boenden som är tillgänglighetsanpassade för den dag hälsan kanske börjar svikta av olika anledningar, säger Håkan Liljeblad. 

Bostadens läge är också viktigt, visar undersökningen. Bland de som planerar att flytta till en nybyggd bostadsrätt uppger var tredje att utbudet i attraktiva områden är ett möjligt hinder för flytt.

– Vi vet att många är intresserade av Bonum och efterfrågar den här typen av boenden. Utmaningen för oss är snarare att hitta rätt lägen där vi kan bygga. Det kan handla om att kommunerna kanske inte alltid i tillräckligt hög grad prioriterar tilldelning av mark för seniorbostäder. Vilket de borde göra. Det är en stor fråga, och där för vi mycket diskussioner med kommunala beslutsfattare, säger Håkan Liljeblad.

Priset är självfallet viktigt, men resultatet av undersökningen visar att det finns andra frågor som har ännu större betydelse vid valet av ny bostad.

– Många bor idag i hus som de säljer. Det är hus som de bott länge i, vilket gör att den försäljningen finansierar nästa boende, säger Håkan Liljeblad.

Här är siffrorna som avslöjar hur svenskarna vill bo när de blir äldre:

Balkong/uteplats: 93%
– De allra flesta har bott i princip hela sitt vuxna liv i eget hus. Då vill man ha kvar den här möjligheten till sin privata sfär utomhus, på balkong eller gräsplätt. En självklarhet i Bonum, alla lägenheter har balkong eller uteplats.

Lättskött/bekymmersfritt: 83%
– Det ställs ganska stora krav om man bor i villa, med underhåll och skötsel. När man inte riktigt längre vill eller kan bo kvar, söker man alternativ. Vi vill att det ska vara enkelt och besvärsfritt.

Faciliteter i området (tex livsmedelsbutik): 87%
– Man vill bo nära befintlig service, och allra helst nära sitt tidigare boende. Det är därför vi jobbar så mycket med förtätning, vilket varit väldigt framgångsrikt för oss. Och närheten till exempelvis restauranger är också viktigt. Det spelar ingen roll att du är äldre – vi har alla exakt samma intresse av att ha kul, umgås och kunna gå ut och ta ett glas på kvällen.

Tillgänglighetsanpassning: 78%
– Även om man är pigg när man flyttar in, kan ibland andra behov uppstå ganska snabbt. Man kanske behöver rullstol eller rollator, eller närmare till badrummet. Det har vi redan tänkt på från start med Bonum.

Hiss: 78%
– Ett hus med hiss gör det möjligt at ta sig ut, det skapar frihet och gör att man håller sig frisk längre.

Pris 78%
– Självklart alltid en faktor. Ungefär hälften av de som svarat på undersökningen bor idag i villa, vilket såklart finansierar köpet av nytt boende om försäljningen går som planerat.

Återkommande hjälp (städning, handling): 61%
– Behovet av hjälp kan uppstå ganska snabbt, då är det en trygghet att veta att det finns service och hjälp att få som möjliggör att man kan bo kvar.

Det här är Bonum

  • Riksbyggens koncept för seniorer från 55 år och uppåt.
  • Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
  • Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (tex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
  • En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med el-installationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
  • Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.

Text och bild: We are stories 2018.

Kundreferenser under Bonum

”– Våga ta steget till det enkla, där man inte behöver oroa sig över något, säger Ove.”

Ove Sandberg

Läs mer
Ansvarig på Bonum

”– Vi ser ett klart ökat intresse för Bonum. Vi får in väldigt många frågor från personer som undrar om vi har lägenheter till salu, eller om vi kan bygga en Bonumförening i deras kommun, säger Håkan Liljeblad.”

Håkan Liljeblad,Ansvarig på Bonum

Läs mer
Nöjd Bonumbostadsägare

”– Lägenheten är smart planerad, jag kommer runt med rullstolen överallt. Utrustningen i köket, som till exempel spisen, är i bra arbetshöjd för mig.”

Solveig Åbergs,Nöjd Bonumbostadsägare

Läs mer
Nyinflyttad i bonumbostad

”– Vi har ju alla våra aktiviteter här i föreningen, säger hon och breder ut ett gäng A4-papper på köksbordet, fyllda av färgglada motiv och inbjudande texter. Det är inbjudningar till vinprovning, skördefest och nyårsmiddag – för bostadsrättsföreningen Månstenens medlemmar.”

Siv Rosengård,Nyinflyttad i bonumbostad

Läs mer
Ansvarig på Bonum

”– Vi tycker att gemensamhetslokalen är så viktig för föreningens sociala gemenskap att vi låter den vara stor, och vi bygger den så att den verkligen kan användas.”

Håkan Liljeblad,Ansvarig på Bonum

Läs mer