Hon hyllar Riksbyggens Trygghetslöfte: ”Slipper dubbla boendekostnader”

Som köpare av bostadsrätt i någon av Riksbyggens bostadsrättsprojekt, omfattas köparen av Riksbyggens Trygghetslöfte som erbjuder rätt till framflyttning av tillträdesdag, rätt till fria månadsavgifter och rätt att frånträda avtal. Det är något som Birthe Sörestedt kallar för ”en enorm förmån".

Det skapar en otrolig trygghet. Vi skulle ha flyttat till Malmö i januari, men vi har fortfarande inte fått vårt hus sålt i Visby. Det känns trist, men tack vare Trygghetslöftet så slipper vi stå med dubbla boendekostnader, säger hon.  

Birthe och Nils-Arne Sörestedt är från Malmö, men 2008 flyttade de från hemstaden till Visby för att komma närmare sina barnbarn. De köpte ett hus och har trivts bra, men på senare år har de känt att de vill bo i en lägenhet igen. 

– Vi börjar komma till åren och orkar inte med huset heller. Det är mycket jobb. Vi vill ha ett bekvämt liv så vi bestämde oss för att köpa en lägenhet i Malmö. Våra barnbarn börjar även bli vuxna, men vi har fått se dem växa upp, säger hon. 

Birthe Sörestedt och hennes man föll för Bonum Brf Sångstenen i Malmö. Bonum är Riksbyggens koncept med seniorbostäder för den som har fyllt 55 år. Förutom de fina och praktiska bostadsrätterna innefattar konceptet också gemensamhetslokal, övernattningslägenhet och en Bonumvärd som hjälper till i föreningen med praktiska och sociala saker. 

– Det är ett bra koncept för äldre. Det känns bra att vi kan få service och hjälp med sådant som vi inte klarar av längre. Vi har köpt en trea på 71 kvadrat och den är jättefin. Det är ett riktigt bra boende, säger hon.  

Makarna Sörestedt har länge varit medlemmar i Riksbyggen Förtur. De började samla poäng redan 2008 när de flyttade till Visby, men det skulle dröja fram till mars 2021 innan de valde att utnyttja sin förtur för att få en lägenhet i Bonum Brf Sångstenen. Inflyttning för alla boende var i januari i 2023, men då hade de fortfarande inte fått sitt hus sålt i Visby. 

Bostadsmarknaden var fortfarande het under sommaren, men i början av hösten dog den. Vi hade inte räknat med att inte få huset sålt. Vi läste igenom alla papper och pratade med vår kontaktperson på Riksbyggen. Då fick vi höra talas om Trygghetslöftet, säger hon.  

Birthe Sörestedt, Bonum Brf Sångstenen

Genom att använda Trygghetslöftets dubbelt-boende-ersättning kunde de slutföra affären. 

– Det kändes trist att vi inte kunde flytta in samtidigt som alla andra, men det fanns inte så mycket vi kunde göra. Det var bara att vänta, och det kunde vi göra tack vare Trygghetslöftet, säger Birthe Sörestedt.  

Par i soffa med iPad.jpg