Socialt umgänge och nya vänskapskretsar
Efter 40 år i villan lockade ett enklare liv. Flytten till den nya Bonumlägenheten har inte bara gett Siv och Helge Rosengård ett modernt och tryggt boende – utan också massor av nya kompisar. – Jag trodde inte att man kunde få vänner så snabbt när man är äldre, säger Siv.
Sociala aktiviteter
Det är snart dags för kaffe och dammsugare i den moderna och ljusa lägenheten i stadsdelen Vilbergen i Norrköping. Men först har Siv Rosengård något hon vill visa upp.
– Vi har ju alla våra aktiviteter här i föreningen, säger hon och breder ut ett gäng A4-papper på köksbordet, fyllda av färgglada motiv och inbjudande texter.
Det är inbjudningar till vinprovning, skördefest och nyårsmiddag för bostadsrättsföreningen Månstenens medlemmar.
– Så fort vi grannar får en ny idé, skriver vi ner en lite slarvig text och lämnar till Anette och Lotta, som gör så här fina inbjudningar. Sedan sätter vi upp lapparna på anslagstavlorna i varje entré, och så får alla som vill komma anmäla sig i Röda Rummet.
Anette och Lotta är föreningens två Bonumvärdar, och Röda Rummet är namnet som grannarna gett sin föreningslokal. Både Anette och Röda Rummet är två centrala delar i det unika koncept som Bonum utgör här i BRF Månstenen. Norrköping är nämligen en av många svenska kommuner där Riksbyggen låtit uppföra moderna bostadsrätter för seniorer, enligt ett noga uttänkt koncept.
I våras var det inflytt i den tusende Bonumlägenheten i Sverige. Grundbulten i Bonum är ljusa och välplanerade lägenheter som redan vid inflytt är anpassade för de behov som kan uppstå när vi blir äldre. Till exempel är trösklarna så få som möjligt, ytorna öppna och i köket ligger golv även under skåpen så att dessa lättare kan tas bort om man behöver göra plats för rullstol. Dessutom ligger alla Bonumhus i attraktiva lägen, nära service och kommunikationer. Och så var det ju detta med Bonumvärdarna.
I Brf Månstenen heter en av de två värdarna Anette Lundberg, och förutom att sköta om fastigheten finns hon till hands när de boende önskar hjälp. Medlemmarna i föreningen erbjuds tjänster som exempelvis fönsterputs, städning, hjälp med att sätta upp tavlor eller vattna blommor om man är bortrest. Dessutom arrangerar hon, tillsammans med de som vill engagera sig, aktiviteter likt de som Siv just gett exempel på. Varje månad viks åtta timmar av Anettes och Lottas tid enbart till att anordna, och följa med på, gemensamma aktiviteter och utflykter. Målet är att öka tryggheten och samvaron. Och den sociala gemenskapen i föreningen är stor.
– Vi känner alla, det är som en stor familj, säger Helge Rosengård.
– Ja, det är vi faktiskt, fortsätter Siv. Är man ledsen eller glad så kan man gå till vem som helst och dela med sig, få råd eller hjälp. Hade vi bott kvar i villan hade vi suttit för oss själva. Det sociala värdesätter vi högt, säger hon.
Och Bonumvärden Anette kan bara instämma. Kontakten med alla boende är det bästa med jobbet, anser hon.
– Att få komma så nära alla, det är häftigt. De blir som min farmor eller farfar.
Visionen för Bonum är att om man bor bra, så mår man bättre. De flesta som flyttar in är i 70-årsåldern, och Anette tror att hela konceptet bakom boendet möjliggör att man kan bo kvar längre.
– Ja, det upplever jag. Dels för att lägenheterna redan från start är anpassade, dels för att det finns en trygghet här. Alla har någon. Här håller grannarna ihop, de hjälper varandra.
Siv och Helges trerummare på 79 effektivt planerade kvadratmeter ligger på markplan.
Utanför altandörren tävlar matplatsens prunkande blommor med en nästan oförskämt grön gräsmatta om uppmärksamheten. Även om livet i villan till slut blev för slitigt, var uteplatsen en betydelsefull faktor i valet av nytt boende.
– Vi hade både fritidshus och villa med stor tomt förut, så det var viktigt att ha möjligheten att komma ut, och att ha lite gräs och blommor att få rå om, säger Siv.
Just nu pågår planeringen för nästa aktivitet i föreningen, grannarna kommer snart att dra igång qi gong för de som har lust. Därefter väntar garanterat fler vinprovningar. Och grönsakerna i föreningens gemensamma odlingslådor på gården, bredvid bouleplanen, skvallrar om att det lär bli en skördefest i år också.
– Det är fullt upp hela veckorna.
Det här är Bonum
- Riksbyggens koncept för seniorer från 55 år och uppåt.
- Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
- Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (tex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
- En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med el-installationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
- Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.
(källa: Västerås Tidning, 8 feb 2011)
Text och bild: We are stories 2018.