Smarta och genomtänkta lösningar

När Solveig Åbergs liv tog en ny vändning blev behovet av en ny bostad påtagligt. Hon sökte ett anpassat boende – utan att behöva tumma på kvalitet och komfort. – Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans än i Bonum, säger hon.

Det syns inte på utsidan. Husen som rymmer bostadsrättsföreningen Månstenens 29 lägenheter i Norrköping ser ut precis som man förväntar sig av nyproducerade bostäder. Moderna arkitektritade hus, generösa balkonger och uteplatser. En prydlig gård där odlingslådor och rabatter ännu lyser av sensommarens sista blommor. Nära både skog och service. Men på insidan syns resultatet av noggrann planering och smarta val. Detaljer som man vid första anblicken knappt ens lägger märke till. För Solveig Åberg och hennes man var Riksbyggens genomtänkta koncept Bonum avgörande när de letade ny bostad.

– Lägenheten är smart planerad, jag kommer runt med rullstolen överallt. Utrustningen i köket, som till exempel spisen, är i bra arbetshöjd för mig.

– Sen tar jag bara hissen ner till entréplan, till laddningsrummet. Det är perfekt. Där står min eloped. Den är min frihet, mina ben, säger Solveig Åberg.

För sju år sedan tvingades hon amputera ena benet, och sedan dess använder hon rullstol och rollator inomhus. I Riksbyggens unika koncept Bonum är alla lägenheter redan vid inflyttningen anpassade för ett liv med olika behov – kanske finns det från start, eller så uppstår i takt med att man blir äldre. Färre trösklar, fönster i sitthöjd, toalettstolen mitt på väggen om man behöver installera hjälpmedel – det här är bara några exempel på hur Riksbyggen skapat lägenheter som hjälper deras kunder att bo så bra som möjligt. 

En annan viktig del i Riksbyggens Bonumkoncept är den speciella Bonumvärd som finns i varje förening. Det är en eller två personer som, förutom att sköta inre och yttre underhåll av fastigheten, dessutom erbjuder en rad tjänster till de boende i föreningen. Det kan handla om att städa, putsa fönster, handla eller sätta upp tavlor eller lampor. Riksbyggens egna kundundersökningar visar att denna service är uppskattad – inte minst eftersom man känner personen som utför tjänsterna. Tryggheten och det personliga bemötandet är något som många värdesätter. Något som Solveig Åberg skriver under på.

– Vår Bonumvärd känner oss, hon vet vad vi behöver och har koll på våra behov. Det är så bra så.

I Månstenen i Norrköping heter Bonumvärdarna Anette och Lotta. Någon av dem, ibland båda två, finns alltid på plats i föreningen, redo att hjälpa de boende med praktiskt taget allt möjligt.

– Det är tur att Anette och Lotta finns nu, när jag behöver hjälp. De städar och putsar fönster, resten klarar jag själv, säger Solveig.

Dessutom arrangerar Bonumvärden olika aktiviteter för föreningens medlemmar. Allt ifrån fika i föreningslokalen till utflykter, vinprovningar och bouleturnering för den som vill. Det här är något som skapar en stark social gemenskap – både mellan grannarna och till Bonumvärden.

– Det känns nästan som om vi är släkt. Vi grannar är väldigt nära varandra, vi ser efter varandra, om någon inte kommer ner på fikat så kollar vi till den personen. Och vi bjuder med de nya, säger Solveig.

Och de boende är bra på att visa sin uppskattning, berättar Anette.

– På julen brukar jag få julklappar. Jag har fått Dagens Ros i tidningen. Det blir mycket kramar, de boende frågar hur jag och min familj mår. De är nästan som min farmor eller morfar. Det är en häftig relation, säger Anette.

Riksbyggens filosofi med Bonum är att om vi bor bra, så mår vi bättre. Solveig Åberg tycker att kombinationen av vad Bonum erbjuder är det bästa.

– Det är en helhet. Boendet är bra, men utan gemenskapen blir inte boendet detsamma.

Det här är Bonum

  • Riksbyggens koncept för seniorer från 55 år och uppåt. 
  • Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
  • Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (tex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
  • En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med elinstallationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
  • Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.

(källa: Västerås Tidning, 8 feb 2011)

Text och bild: We are stories 2018.