Flytten från hus till lägenhet blev perfekt

De bytte huset mot en Bonumlägenhet – och har inte ångrat det en sekund. Nu har Ove och Inger Sandberg ett råd till andra som står i valet och kvalet. – Våga ta steget till det enkla, där man inte behöver oroa sig över något, säger Ove.

Ove och Inger Sandberg dukar upp för lunch på den inglasade balkongen. Deras kinder är fortfarande rosiga efter en golfrunda i det grå oktobervädret, men ögonen ser lyckliga ut när de blickar ut över grannskapet.
– Det bästa med flytten är att vi har kommit så nära golfbanan, eftersom det är vårt gemensamma intresse. Vi är där minst fyra dagar i veckan och nu slipper vi ta bilen, berättar Ove.

För ganska exakt ett år sedan inledde de en ny fas i livet. Efter att ha bott 23 år i hus gick flyttlasset till en nybyggd Bonum-lägenhet i centrala Örebro. Brf Pepparmyntan består av 47 lägenheter som är till för personer där minst en i hushållet har fyllt 55 år.

Trodde de skulle sakna huset

Inför flytten hade paret en hel del ångest kring förändringen som var förestående. Nu när de har bott i lägenheten i ett år har Ove fått perspektiv på funderingarna han och hustrun hade.
– Man är alltid tveksam när det är dags att flytta. Vi trodde att det var mycket vi skulle sakna, som att gå omkring i trädgården eller pyssla med huset. Men sedan vi flyttade har vi inte känt av det ett dugg. Det var en obefogad oro från vår sida, säger Ove med ett skratt.

Istället kände de sig hemma direkt. Närheten till naturen, stadslivet och golfbanan var perfekt för det aktiva paret. Bonumkonceptet innebär också att en särskild Bonumvärd arrangerar aktiviteter för de boende i föreningen, eller hjälper till med praktiska saker i lägenheterna. Något som ökar sammanhållningen på Pepparmyntan.
– Vi har en fin baksida med ett orangeri. Där har vi deltagit i en del aktiviteter, fikat och fixat. Det har varit jättetrevligt, säger Ove.

Gamla vänner blev nya grannar

Ove och Inger är 65 och 64 år och fortfarande pigga i kroppen, så de reder sig fortfarande själva. Men inför framtiden är det en trygghet för paret att Bonumvärden finns tillgänglig.
– Det är många här som är lite äldre och redan nu drar nytta av bekvämligheten som Bonumvärden innebär. Man tror ju alltid att man själv kommer klara sig, men när vi blir äldre kommer förstås vi också behöva mer hjälp, gissar Ove.
Som att boendet inte var trevligt nog fick Ove och Inger av en slump några gamla vänner som grannar.
– De var här på en visning och såg våra namn på dörren. Så de knackade på och kom in till oss. De tyckte lägenheterna var jättefina, så nu bor de bara några dörrar bort. Det är helt perfekt, säger Ove glatt.

Att byta huset mot en lägenhet efter 23 år var ett stort steg, men blev ett lyckokast för paret. Till andra som är i samma sits har Ove några avslutande visdomsord.
– Våga ta steget till det enkla, där man inte behöver oroa sig över saker som att måla om huset eller fixa trädgården. Det är bättre att göra det när man fortfarande är fräsch i kroppen. I ett hus samlar man på sig så många onödiga prylar genom åren, nu vet vi precis vad vi har i våra skåp och lådor, säger han och skrattar igen.

Det här är Bonum

  • Riksbyggens koncept för för de som är 55 år och uppåt.
  • Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
  • Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (tex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
  • En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med el-installationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
  • Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.

Kundreferenser under Bonum

Affärsutvecklare på Riksbyggen

”En unik fördel med Bonum är att det i varje bostadsrättsförening finns en Bonumvärd som hjälper de boende och ordnar aktiviteter i gemensamhetslokalen för att stärka den sociala gemenskapen mellan grannarna.”

Stefan NilssonAffärsutvecklare på Riksbyggen

Läs mer
Boende i Bonumlägenhet

”Som köpare av bostadsrätt i någon av Riksbyggens bostadsrättsprojekt, omfattas köparen av Riksbyggens Trygghetslöfte som erbjuder rätt till framflyttning av tillträdesdag, rätt till fria månadsavgifter och rätt att frånträda avtal. Det är något som Birthe Sörestedt kallar för ”en enorm förmån”.”

Birthe SörestedtBoende i Bonumlägenhet

Läs mer
Ansvarig på Bonum

”– Vi ser ett klart ökat intresse för Bonum. Vi får in väldigt många frågor från personer som undrar om vi har lägenheter till salu, eller om vi kan bygga en Bonumförening i deras kommun, säger Håkan Liljeblad.”

Håkan Liljeblad,Ansvarig på Bonum

Läs mer
Nöjd Bonumbostadsägare

”– Lägenheten är smart planerad, jag kommer runt med rullstolen överallt. Utrustningen i köket, som till exempel spisen, är i bra arbetshöjd för mig.”

Solveig Åbergs,Nöjd Bonumbostadsägare

Läs mer
Boende i Bonumbostad

”– Vi har ju alla våra aktiviteter här i föreningen, säger hon och breder ut ett gäng A4-papper på köksbordet, fyllda av färgglada motiv och inbjudande texter. Det är inbjudningar till vinprovning, skördefest och nyårsmiddag – för bostadsrättsföreningen Månstenens medlemmar.”

Siv Rosengård,Boende i Bonumbostad

Läs mer
Ansvarig på Bonum

”– Vi tycker att gemensamhetslokalen är så viktig för föreningens sociala gemenskap att vi låter den vara stor, och vi bygger den så att den verkligen kan användas.”

Håkan Liljeblad,Ansvarig på Bonum

Läs mer