Sveriges äldre blir allt fler
Sveriges äldre blir allt fler – och lever allt längre. För att möta behovet av fler bostäder till landets seniorer har Riksbyggen lanserat sitt unika Bonumkoncept. Och intresset är rekordstort. – Vi är inte hela lösningen, men vi är en viktig pusselbit för att kunna möta framtidens utmaningar, säger Håkan Liljeblad på Bonum.
Rubrikerna om bostadsbristen har duggat tätt den senaste tiden. Och det handlar inte bara om att lösa boendesituationen för landets unga. Faktum är att behovet är mycket stort för en annan grupp: Sveriges äldre. Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, beräknas Sveriges folkmängd passera 11 miljoner 2028. Allra mest, procentuellt sett, ökar gruppen över 80 år. Om tio år kommer de att vara 255 000 fler än idag – en ökning med hela 50 procent. Gruppen som är 65 år och äldre kommer att vara 2,4 miljoner om drygt tio år. Ökad livslängd och förbättrad hälsa är naturligtvis glädjande, samtidigt som utvecklingen föder nya krav.
– Det är självklart en stor utmaning för hela samhället. Det gäller att skapa boenden som är anpassade för våra äldre, säger Håkan Liljeblad.
Han är ansvarig för Riksbyggens Bonumkoncept, som skapar bekymmersfria, trygga och personliga bostadsrättslägenheter för Sveriges seniorer. Sedan spadtaget för den första Bonumföreningen togs 2010 har redan 1 000 lägenheter producerats. Och många fler är på gång.
– Vi ser ett klart ökat intresse för Bonum. Vi får in väldigt många frågor från personer som undrar om vi har lägenheter till salu, eller om vi kan bygga en Bonumförening i deras kommun, säger Håkan Liljeblad.
Även Boverket slår fast att behovet av tillgänglighetsanpassade bostäder kommer att öka dramatiskt i takt med en växande andel äldre: ”Det saknas idag bostäder och boendemiljöer som är väl anpassade till den äldre människans behov”, konstaterar Boverket. Samhället står alltså inför en stor utmaning, och Håkan Liljeblad ser Bonumkonceptet som en viktig spelare när den demografiska kartan ritas om i snabb takt.
– Vi kommer aldrig att vara hela lösningen, men vi är en väldigt viktig pusselbit för att kunna möta framtidens utmaningar, inte minst med tanke på demografin.
Redan i mitten av 2000-talet påbörjades arbetet med Bonum. Riksbyggen såg de utmaningar som väntade runt hörnet för samhället – men också enskilda människors behov och önskan om ett besvärsfritt och anpassat boende. En bostad som redan från start förstår att nya behov uppstår när vi blir äldre, utan att för den skull tumma på varken kvalitet och modernitet. Dessutom finns en Bonumvärd i föreningen. Det är en tjänst där alla medlemmar i föreningen erbjuds hjälp med allt från att hänga tavlor och putsa fönster till att bära hem matkassarna och arrangera grillkvällar. Målet är att skapa trygghet, samvaro och social gemenskap.
– I två år jobbade vi med att komma fram till vad som krävs för att erbjuda bra lösningar för den här gruppen. Vi landade i Bonum, som jag vågar påstå är ett fullständigt unikt koncept i Sverige, säger Håkan Liljeblad.
Nu bekräftas Riksbyggens analys av svenska folket. I en ny undersökning av Inizio, gjord på uppdrag av Riksbyggen, säger 51% av kvinnorna och 43% av männen över 55 år att seniorboende är ett intressant alternativ. Och hela 63% säger att Bonums koncept med en Bonumvärd i föreningen är mycket eller ganska viktigt.
– Det här är såklart glädjande siffror för oss, det är ett kvitto på att vi tänkt rätt när vi skapat Bonum, säger Håkan Liljeblad och fortsätter:
– Vi ska ha i åtanke att dagens och morgondagens äldre tillhör generationer med högt ställda förväntningar, som haft det bättre än sina föräldrar och som räknar med att ha det bättre i morgon än igår.
För Riksbyggen, som skapat och förvaltat bostäder för svenska folket i snart 80 år, är helheten viktig. Bonumkoncepetet följer samma filosofi.
– Det handlar inte bara om att bygga bostäder, utan att fylla livet i bostaden med ett innehåll, säger Håkan Liljeblad.
Det här är Bonum
- Riksbyggens koncept för seniorer från 55 år och uppåt.
- Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
- Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (tex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
- En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med el-installationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
- Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.
Text och bild: We are stories 2018.
Kundreferenser under Bonum