Bonum – mer än bara en bostad
Hela 1 000 lägenheter är redan inflyttade – och många fler är på gång. Intresset för Riksbyggens unika Bonumkoncept bara växer. – Det här visar att behovet av lättskötta och anpassade lägenheter för den äldre målgruppen är stort, säger Håkan Liljeblad på Bonum.
Bonum – boende för dig över 55
Hur bygger man trevliga och moderna bostäder för en växande grupp äldre? Hur skapar man smarta lösningar när nya behov uppstår i hemmet? Och hur väver man in en social gemenskap, som gör boendet till något mer än bara en bostad?
I mitten av 2000-talet bestämde sig Riksbyggen för att hitta svaren på dessa frågor, och efter två års förarbete sattes spaden i marken. Det första Bonumhuset var fött. Idag, drygt tio år senare, är Riksbyggens Bonumkoncept marknadsledande och hela 1 000 lägenheter runtom i Sverige är redan inflyttade.
– Vi valde att titta på boendet, alltså lägenheterna, men också på själva området. Förutom det så kopplade vi på en fastighetsförvaltning som ser till att huset sköts på rätt sätt, och dessutom ett värdskap i föreningen i form av våra Bonumvärdar, säger Håkan Liljeblad, ansvarig för Bonum på Riksbyggen.
Bonum vänder sig till hushåll där minst en person har fyllt 55 år vid tillträdet. Lägenheterna är moderna och har hög materiell standard. De ligger i områden som redan har befintlig service såsom exempelvis butiker, apotek och restauranger. Dessutom är det nära till både kommunikationer och naturområden. Bostadsrättsföreningens medlemmar får tillgång till individuellt anpassade tjänster – för den som behöver hjälp med något finns en så kallad Bonumvärd till hands.
Bonumvärden blir ett känt ansikte som arbetar för trivsel i det gemensamma och bekvämlighet i det privata. Det kan handla om allt ifrån att städa och putsa fönster hemma i lägenheten, till att arrangera grillkvällar och vinprovningar för hela föreningen. Med Bonumkonceptet erbjuder Riksbyggen trygga, inbjudande och praktiska hem där det är möjligt att leva aktivt och bo kvar långt upp i åldrarna.
En viktig del i ett Bonumhus är gemensamhetslokalen. Vissa bostadsutvecklare väljer bort den eller gör den liten – då den ”stjäl” plats från potentiella lägenheter att sälja. I Bonum är det faktiskt precis tvärtom.
– Vi tycker att gemensamhetslokalen är så viktig för föreningens sociala gemenskap att vi låter den vara stor, och vi bygger den så att den verkligen kan användas, säger Håkan Liljeblad.
Han och kollegorna på Riksbyggen får många frågor om Bonumbostäderna.
– Vi ser ett klart ökat intresse för Bonum som koncept. Vi får in väldigt många frågor från personer som undrar om vi har lägenheter till salu, eller om vi kan bygga en Bonumförening i deras kommun.
Intresset kommer från olika håll.
– De flesta som hör av sig vill själva bo i en Bonumförening, men även kommuner som vill att vi ska bygga i just deras kommun kontaktar oss. Dessutom får vi frågor från en del anhöriga som ser att mamma och pappa snart behöver bo någon annanstans än i villan, säger Håkan Liljeblad.
Just nu pågår bygget av nya Bonumbostäder på flera håll i landet, och dialog förs med fler kommuner om kommande projekt.
– Potentialen är mycket större än vad vi trodde när vi drog igång. Och vi lär oss saker under resans gång, för att hela tiden bli bättre.
Det här är Bonum
- Riksbyggens koncept för seniorer från 55 år och uppåt.
- Moderna bostadsrättslägenheter, nära service och kommunikationer.
- Tillgänglighetsanpassade från start, vilket gör det möjligt att bo kvar när nya behov uppstår. (t ex färre trösklar, fönster i sitthöjd, hiss i alla hus, laddrum för permobil)
- En egen Bonumvärd i föreningen, som tex kan handla, gå till apoteket, putsa fönster och hjälpa till med el-installationer. Tjänsten går att köpa med RUT-avdrag.
- Aktiviteter som skapar social gemenskap: Bonumvärden arrangerar exempelvis grillkvällar, vinprovning, stavgång och cirkelgympa. Varje månad ingår åtta timmar, där Bonumvärden arrangerar gemensamma aktiviteter och utflykter för föreningens medlemmar.
Text och bild: We are stories 2018.
Kundreferenser under Bonum